Проведе се IV Конференция на парламентаристите от региона на река Дунав

Гласувана беше декларация, която призовава за насърчаване и възобновяване на диалога в областта на навигацията, хидроенергетиката, селското стопанство, опазването на околната среда

В качеството си на член на комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в Народното събрание депутатът от ПП ГЕРБ Павел Христов взе участие в IV Конференция на парламентаристите от региона на река Дунав. Във форума, който се проведе в град Бръчко в Босна и Херцеговина, се включиха делегации от Австрия, България, Хърватия, Германия, Унгария, Румъния, Сърбия, Словения, Чешката република, както и от държавата – домакин.
Варненският народен представител от ГЕРБ Павел Христов представи страната ни на конференцията заедно с парламентарния си колега Искрен Веселинов (ПФ).
По време на форума беше гласувана съвместна декларация, която призовава за насърчаване и възобновяване на диалога в областта на навигацията, хидроенергетиката, селското стопанство, опазването на околната среда. Парламентаристите отбелязват и необходимостта от съвместни действия за защита от наводнения в съответствие с международноправната рамка, както и желанието за по-добра координация на управлението на водните ресурси и водните пътища в реката, която е екологичен и икономически гръбнак на целия Дунавски регион.
В приетата съвместна декларация се изтъква и ангажиментът да се развиват всички видове транспорт, като се подчертават предимствата на водния транспорт като надежден, безопасен и екологичен. Пренасочването на  част от товарния транспорт чрез използване на потенциала на вътрешните водни пътища означава ниско потребление на енергия, по-голям капацитет, ниски емисии и транспортни разходи, отбелязват още парламентаристите.
Според тях чрез модернизация на водните пътища в басейна на Дунав, на пристанищата и пристанищната инфраструктура ще се установят директни транзитни товарни потоци в рамките на мултимодална транспортна система, оптимален стоков поток с оборудване за претоварване, високи технологии и качество на пристанищните услуги. Това ще улесни свързването на дунавските пристанища с пристанищата на Западна и Източна Европа, както и с пристанищата на Северно и Черно море и други европейски коридори, се пояснява в декларацията. Тя отчита и необходимостта от разширяване на интегрирания подход в областта на туризма и доставката на питейната вода.
Документът призовава за включването на представители на гражданското общество, на регионалните и местните общности в областите от взаимен интерес при изпълнението на Дунавската стратегия.
Участниците в конференцията си поставят за цел чрез по-активно взаимодействие на парламентарно ниво да работят за интеграция на икономическите, социалните и екологичните аспекти при планирането и реализацията на инфраструктурни проекти.