Министър Танева даде старт на кампанията на МЗХ „ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО“

Региони

04-09-2016, 17:46

Снимка:

Пресцентър

Автор:

Галя Иванова

Всичко от Автора

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева откри първото изложение от кампанията на Министерство на земеделието и храните „ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО“ в град Варна.

„Целта на инициативата е да покажем, че България е произвеждала, произвежда и ще продължи да произвежда хубава и качествена храна, с каквато сме отгледани и възпитани, за да го предадем на следващите поколения“, добави тя. Министър Танева отбеляза, че местните производители ще имат възможност да представят своята продукция, която да стане достояние до по-широк кръг потребители. „По време на инициативата ще направим срещи със земеделската общност във всеки областен център.

Това е втора национална обиколка на ръководството на МЗХ. Миналата година проведохме срещи със земеделските производители във всички областни градове, в хода на представянето на новата обща селскостопанска политика и новите възможности по нея. Целта на втората част на тази кампания е министерството да получи обратна връзка не от браншовите организации, а директно от самите земеделски производители и да се чуят техните предложения за нови промени и оценката за това до къде сме стигнали“, поясни Десилава Танева. Министърът изтъкна, че след промените в политиките за обвързана подкрепа, които са направени през последните 2 години, България започва да възвръща балансираната структура на своето земеделие и да има устойчив тренд на ръст в трайните насаждения. „Тази година имаме повече произведени плодове и зеленчуци и рекордно количество добита пшеница. Зърнопроизводителите от варненския регион произведоха повече от средния добив на България“, допълни тя.

Министър Танева съобщи, че предстоят вторите приеми по най-атрактивните мерки на Програмата за развитие на селските райони. „Общините могат да кандидатстват по отворената мярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малки по мащаби инфраструктури, включително инвестиции“, която е с бюджет 340 милиона евро. В първата половина на месец октомври тази година ще бъде отворен очакваният от земеделските стопани прием по мярка 4.1. „Инвестиции в земеделски стопанства“. Той ще бъде отворен с целия остатъчен бюджет от близо 240 милиона евро.“, поясни тя. „Радвам се, че инициативата ни е подкрепена от местната власт във Варна. Благодарение на кмета Иван Портних, фермерските пазари се радват на все по-голям интерес“, добави Десислава Танева. Министърът призова да подкрепяме българското, защото няма по-хубаво от него. На изложението присъстваха 25 местни производителя. Специално за посетителите на фермерския пазар Ути Бъчваров приготви над 3000 порции рибена чорба. Министърът на земеделието и храните Десислава Танева се срещна и със земеделски производители и преработватели от Област Варна. „Ще се стремя инструментите на обвързана подкрепа да не изкривяват смисъла им, а да спомагат за развитието на българското земеделие“, каза тя и подчерта, че при промените за обвързана подкрепа са изключени някои култури, които изкривяват подпомагането. На срещата присъстваха над 70 земеделски производителя.