Добруджанска краеведска литература - достъпна във виртуалното пространство от всяка точка на света

Новините

05-09-2016, 12:36

Снимка:

wikimedia.org

Автор:

Галя Иванова

Всичко от Автора

По повод 100-годишнината от героичната Добричка епопея, Регионална библиотека „Дора Габе” разкрива на своя уеб сайт www.libdobrich.bg нова рубрика Дигитална библиотека с подзаглавие Местна история. Библиотечният сайт предоставя свободен достъп до 32 краеведски документа – пълнотекстово разкрити книги, статии и художествени произведения, в полза на гражданите, които се интересуват от историята на Добруджа и по-конкретно от историческите събития, свързани с Добричката епопея. Най-голямата библиотека в област Добрич събира, обработва и дигитализира книжовното наследство на края, включително стари снимки и картички, архивни документи, сбирки на местни краеведи и др. Новата e-услуга е в синхрон с приоритетите на библиотеката – съхраняване със съвременни средства културното и научно наследство на град Добрич и Добруджа, и неговото предоставяне чрез онлайн достъп на широк кръг ползватели.

Новата рубрика представя дигитализирани документи от фонда на сектор Краезнание на библиотеката, свързани с  боевете от 5-7 септември 1916 година при Добрич, допринесли за освобождението на Южна Добруджа. Разкрити пълнотекстово са девет краеведски книги - Румъния в Добруджа – 1913-1916 г. Анкета  под уредничеството на Петър Габе. С., 1917; Страшимиров, Антон. Червени страници. С., 1917; Агънски. За Добруджа. Преживелици из войната за освобождението на Златна Добруджа. Добрич, 1918; Бобевски, Л. Песни за Добруджа. С., 1918; Кантарджиев, Тодор. Варна, Баладжа, Добрич. Подготвяне, поход и сраженията при с. Баладжа (3.  IX) и Добрич ( 5, 6 и 7 септ. 1916 г.) през Световната война за освобождението на Златна Добруджа. С., 1924; Кисьов, Александър. Генерал Колев и действията на I конна дивизия в Добруджа през 1916 година. С., 1928; Кантарджиев, Тодор. Добричката епопея. (С., 1931.); Кюркчиев, Н. Епопеята на Врачанци. Легендарният бой при Добрич. Враца, 1931; Енгезки. За Добруджа. Картини от Световната война. С., 1939.
В е-колекцията са включени и художествени произведения, посветени на Епопеята, на големите български писатели Иван Вазов и Йордан Йовков. Ползвателите могат да прочета и статии по темата от притежавания в библиотеката ценен източник – Вестник Добруджа (Бабадаг) – от 1917, 1918, 1930 и 1931 г., както и над 65 страници от 12 архивни източника (вестници, списания и сборници) -„Мир”, 1916 г.; „Отечество”, 1916 г.; „Български воин”, кн. 22, 1923  и Т. 1, 1926 г; Епопея на българския воин, Т. 5, 1932 г.; Прослава, Т. 1, 1941 г. и др.

Публикуваните документи показват характеристиката на румънския режим в Южна Добруджа в периода  1913-1916 г., началото на войната между България и Румъния,  румънските жестокости над добруджанското население, хода на военните действия в Добруджа, тридневните боеве за освобождаването на град Добрич, ролята на българската войска и отделните полкове в Добруджа, победата на българската конница, превземането на Добрич. Предоставените онлайн документи разказват за заслугите на ген. Иван Колев и добруджанските герои, участието на добруджанското население за освобождаването на града, радостта им за Свободна Добруджа, възхвала на падналите за свободата на Добруджа герои, тържества и чествания на годишнини от Добричката епопея и др. Отражението на Добричката епопея в художествената литература е разкрито в стихосбирката на Любомир Бобевски „Песни за Добруджа”, стихотворенията на Иван Вазов „Добруджанската конница”, „На руските воини” и „Добруджа”, разказът „Българка” на Йордан Йовков,  документалните разкази и спомени за войната - „Червени страници” на Антон Страшимиров, „За Добруджа” на кап. Енгезки, книгата на Агънски „За Добруджа”. Преживелици из войната за освобождението на Златна Добруджа.”

Новата електронна услуга ще допринесе за популяризирането на добруджанската история и богатия краеведски фонд на Регионална библиотека „Дора Габе”. Дигитализираните документи и публикуването им в глобалната мрежа прави възможно тяхното ползване по всяко време и място, дава на потребителите бърз и ефективен достъп до електронните ресурси и е в помощ на образованието, научните изследвания, културата и др.

Библиотеката ще продължи да обогатява своята Дигитална библиотека и с други краеведски документи, свързани с историята на Добрич и Добруджа.