„Форбс“ обяви най-добре платените модели за годината

Общо 20-те най-добре платените модели в света са спечелили 154 милиона долара за година

Бразилският модел Жизел Бюндхен отново оглави  класацията на Форбс за най-високоплатени модели в света с доход от 30,5 милиона долара.

Доходите Бюндхен са спаднали с 13.5 милиона за годината, но това не пречи на 36-годишната бразилка да бъде най-високо платеният модел на света от 2012 година насам. 

Основните й източници на доходи са рекламни договори с Шанел, Каролина Херера, Пантен и рекламни кампании за обувки Арецо както и изявите й за бразилския канал SkyTV.

Бюндхен също произвежда своя собствена линия бельо Gisele Bundchen Intimates и козметика. Тя изпреварва с 20 милиона второто място заето от друг бразилски модел, 35-годишната Адриана Лима изкарала 10,5 милиона.

Трето и четвърто място в класацията се споделя от 20-годишната Кендъл Дженър и 24-годишната Карли Клос с доход от 10 милиона всяка. Но ако у Клос прихода е спаднал почти наполовина, то Дженър е увеличила печалбите си за годината със 150%. Освен това Форбс отбелязва, че броят на абонатите на Дженър в Instagram е 64,4 милиона души, което е много повече, отколкото при другите световни супермодели.

Веднага след тях на 4-ти и 5-ти ред на рейтинга са новодошлите - Джиджи Хадид на 21 и 29-годишната Роузи Хънтингтън-Уайтли, доходите на всяка от които Форбс оценява на 9 милиона.

В класацията тази година попаднаха и 24-годишната Кара Делевин с приход 8,5, 27-годишната южноафриканка Кандис Суейнпол, 29-годишната китайка Лу Вен с доход 7 милиона и Миранда Кер с 6 милиона.

Руският супермодел Наталия Водянова (34) отпадна от топ пет в класацията и заема 11-то място, нейните приходи са намалели от 7 на 5,5 милиона, 11-то място Водянова дели с 32-годишната Лара Стоун.

42-годишната Кейт Мос заема 13 позиция с 5 милиона. Тя е единственият модел, който е включен в класацията на Форбс от 1999 година.

Списъкът включва също 35-годишната Алесандра Амброзио, 31-годишната Даутцен Крус под  5 млн. и 28-годишната Джоан Смолс  4,5 млн.

Списъкът на най-високо платените модели в света тази година се е обновил с една трета. Сред новите „послушници“ са три модела на Виктория Сикрет, включително 30-годишната Лили Олдридж, 25-годишната Жасмин Тукс и най-младата в списъка 20-годишната Тейлър Хил. Годишният им доход е под 4 милиона. Топ 20 завършва 22-годишната Барбара Палвин.

Общо 20-те най-добре платените модели в света са спечелили от юни 2015 г. до юни 2016 г. 154 милиона долара (предходната година цифрата е 147 милиона). Всички общо имат около 200 милиона последователи в Instagram.

Само 30% от участниците са от Съединените щати . В списъка на Форбс за тази година попадат по три супермодела от Бразилия и Великобритания и две от Холандия.

Форбс изготвя списъка на най-печелившите модели въз основа на договорите им с козметични и парфюмерийни компании, търговски марки и други споразумения за реклама. Данните за доходите са базирани на информация, получена от мениджъри, агенти и висши представители на марки. Класацията включва само модели, които получават повечето от доходите си от работа в модната индустрия, а не за от снимки в киното или други дейности.