Кметът отправи поздрав към пловдивчани за празника утре

Мисия Пловдив

05-09-2016, 20:00

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Кметът на Пловдив Иван Тотев отправи поздрав към жителите на града по случай Деня на Съединението и Празник на град Пловдив - 6-ти септември.
Ето и официалното писмо на градоначалника към пловдивчани:

Уважаеми госпожи и господа,

Скъпи пловдивчани,
След Античността и Възраждането, Пловдив има друг един връх и това е неговото изключително присъствие в българската история като столицата на Източна Румелия, в която е подготвено и обявено Съединението на България.
На 6 септември 1885 година шепа революционери извършват този исторически акт, който отрича решенията на Берлинския конгрес и показва решимостта на предците ни да бъдат българи в Обединеното княжество. Готовността им сами да решават своята съдба намира широк отзвук в Европа и още тогава Пловдив е определен като "Градът на Съединението".
Саможертвата на героите в името на Отечеството, техният висок морал и родолюбие са съхранени в паметта на поколенията. И днес Пловдив пази спомена за техния подвиг, който е доказателство за това, че няма сила, която да спре българския народ, когато е обединен.
131 години след този паметен ден сме горди, че сме жители на града, в който е извършено най-родолюбивото дело в новата ни история. Наш дълг е да съхраним важния завет на Съединението и ЗАЕДНО уверени да вървим напред по пътя на утвърждаването на Пловдив като Европейска столица на културата, като пазител на духовността и историята, като модерен и проспериращ град с щастливи и достойни жители.
В Деня на Съединението и Празника на Пловдив отправям към Вас искрените си пожелания за здраве, щастие и успехи.
Честит празник!

инж. Иван Тотев
Кмет на Пловдив