Савина Петкова: 6-ти септември е и повод за гордост за всички нас пловдивчани

Новините

06-09-2016, 11:42

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Уважаеми пловдивчани,

Приемете моите най-искрени поздравления по случай 131-годишнината от 6 септември - Ден на Съединението и празник на Пловдив!

Без съмнение 6-ти септември 1885г. е бележита дата в новата българска история, едно от най-дръзките и най-достойни събития в развитието на младата тогава българска държава. На този ден българинът категорично отхвърля чуждия диктат, външните внушения и поема в собствените си ръце съдбата на отечеството.

На тази дата, преди 131 години, вниманието на цяла Европа е приковано от смелостта на един малък, но храбър народ от Балканите, дръзнал да наруши железните правила на Великите сили, отхвърляйки несправедливия Берлински договор, разсякъл страната и народа ни.

6-ти септември е и повод за гордост за всички нас пловдивчани. Именно тук, в най-стария жив град в Европа, един народ успя да докаже пред Европа своите морални, военни, политически, национални качества и още в края на ХIХ век да защити своето право, своето достойно място в голямото европейско семейство. Съединението е не само исторически факт от огромно значение за развитието на българската държава. Tо е върхът на националното ни обединение, показвайки ни, че заедно винаги сме по-силни – завет още от време на хан Кубрат.

Днес, 131 години от това знаменателно събитие, трябва да намерим воля да вървим заедно по пътя към европейското бъдеще на България.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !

Савина Петкова

Председател на Общински съвет Пловдив.