Потомък на генерал Колев пристигна в Добрич за празненствата

Тук са и гости от Украйна и родното село на генерала Каменка

Сергей Стоянов - племенник на генерал Иван Колев, и още шестима гости от Украйна пристигнаха в Добрич за честванията на 100-годишнината от Добричката епопея, предаде Дарик. В делегацията са кметът на родното село на генерала Бановка Виктор Генчев, Иван Лефтеров – кмет на с.Каменка, дъщерята на Сергей Стоянов Елена, Николай Иванов – председател на българската община „Света София” в гр.Измаил.

Виктор Генчев припомни, че през 2011 година в центъра на с.Бановка, с помощта на дарители от Добрич и местни хора, бе открит паметник на ген.Колев. В селото живеят над 30 души – далечни родственици на великия български пълководец.

Сергей Стоянов живее в с.Каменка и идва в Добрич за трети път. „Още в детството баща ми ми е разказвал за генерал Колев. Пазя като големи реликви фотографиите от годежа на генерала със Соня Фитова. Преди знаехме много малко за военните победи на генерал Колев –  само това, което са ни разказвали родителите. До разпада на СССР не можеше да се говори за това. Аз знаех, но не можех да разказвам за него и победите му, защото той е воювал против руснаците, разбил е казашка дивизия”, разказа Сергей Стоянов.

Гостите споделиха, че вече са видели паметника на ген.Колев, който бе поставен вчера в градинката до Органовата зала. Намират го за величествен. Тази сутрин те се поклониха  и положиха цветя на паметния кръст на падналите бойци за свободата на Добруджа - 5-7 септември 1916 г. Делегацията ще се включи утре в празненствата за отбелязването на 100-годишнината от освобождаването на Добруджа и официалното откриване на мемориала на ген.Колев.

Очаква се на проявите утре да присъстват и потомци на генерал Тодор Кантарджиев.