Археолозите в Сандански проучват параклис

Той е част от епископския раннохристиянски комплекс в града

Археолозите в Сандански проучват параклис, който е част от епископския раннохристиянски комплекс в града, предаде БНТ. През последните дни се работи по разкриването на две пана с мозайки, които, според директора на музея Владимир Петков, са уникални.

Раннохристиянският комплекс е част от Археологическия парк, който бе официално открит през април тази година. Той е изграден по европейски проект, наречен „Сандански - зората на ранното Християнство.”

Арехолозите са започнали работа по параклиса, който не е проучван досега, преди два месеца. Разчистват се около 60 кв. метра мозайка. Скоро се очаква да започне проучването на две централни пана.

Владимир Петков, директор на Археологически музей - Сандански: "При тази запазеност, която я има, мисля, че са нещо уникално за нашата страна и ще бъдат най-интересният археологически обект от този период - периода на ранното християнство от 5-6 век."

Според Петков новооткритите пана ще допълнят цялостната представа за епископския комплекс. "Най-вероятно едното е райската представа, която като подобие имаме в рамките на бизиликата. Очакват се или други изображения, или надпис, който, малко ще трябва да потърпим, за да видим какви ще бъдат двете изображения. Те са централни и са разкошни."

Местните археолози извършват проучванията със собствени сили.

Владимир Петков: ”Министерството на културата ни отказа финансиране и се чудим защо един обект, който е от най-значимите, не получи финансиране за тази година.”

По думите на служителите в музея интересът към комплекса е изключително голям и от наши, и от чужди туристи.