Делегация от Община Сливен посети побратимения град Печ

Сливенската делегация беше приета от Ласло Богнар, директор на Комитета за култура

Заместник-кметовете на община Сливен Стоян Марков и Пепа Чиликова посетиха град Печ по покана на общинското ръководство на побратимения град. Повод за визитата беше Денят на Печ, който се отбелязва на 1 септември.

Празникът започна със света литургия в Епископската църква, след което се проведе тържествено събрание в концертна зала „Кодай”. За първи път тази година Денят на Печ беше отбелязан съвместно между общината и университета, който е най-старото висше учебно заведение в Унгария и през 2017 г. ще отбележи 650 години от своето създаване.

Кметът на Печ д-р Жолт Пава отправи приветствие към жителите и гостите на града. На церемонията бяха връчени почетни награди за принос към общината и университета.

Сливенската делегация беше приета от Ласло Богнар, директор на Комитета за култура. На срещата бяха обсъдени отношенията между двата града и бъдещи съвместни инициативи. Обмениха се добри практики в областта на културата и туризма, както и реализацията на европроекти в двете сфери.

Двамата заместник-кметове посетиха общинската фирма за пътнически превози и се запознаха с интегрираната схема за градски транспорт, въведена в Печ през 2014 година. Подобна система престои да бъде изградена и в Сливен. Гостите присъстваха още на презентация на система за паркиране, която ще заработи в столицата на Унгария Будапеща.