Миньорите от "Черно море" блокират пътя Бургас - Слънчев бряг

Бургас Лайф

06-09-2016, 17:04

Снимка:

nova.tv

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Миньорите от "Черно море" остават без жилища

Блокадата започва утре в 8.00 часа сутринта пред рудника

Бившите миньорите от мина "Черно море" ще блокират пътя Бургас - Слънчев бряг в знак на протест срещу собственика Ковачки.
Дължимите обезщетенията на работниците са забавени с месеци и все още няма яснота дали ще бъдат изобщо някога изплатени.
Блокадата започва утре в 8.00 часа сутринта пред рудника, точно след ж.п. прелеза по пътя за село Лъка.
След това миньорите ще се преместят на основния път и ще блокират отсечката Бургас- Сарафово по пътя за Слънчев бряг.
Припомняме, че миньори от фалиралата мина „Черно море“ са на път да загубят жилищата си, съобщиха самите те. Миньорските семейства живеят във ведомствени общежития, които сега са обявени за публична продажба от НАП заради задължения на фирмата. Миньорите са изпратили писмо до омбудсмана на Бургас и до този на Републиката. В него обясняват, че в едно от семействата живее човек с 90% инвалидност, а в друго – със 100%. Болната жена, която не може а работи изобщо, дори обитава бивша пералня. Друго семейство се е настанило и ремонтирало бивши канцеларии.
Работниците многократно са искали от фирмата да им продаде ведомствените жилища, но им е било отказвано. Сега, освен без заплати и обезщетения, тези хора ще останат на улицата. Теренът, в който се намира общежитието е общинска собственост и в него има и детска градина. Миньорите предлагат сградите, които обитават, но за които никъде не се споменава, че са жилища, да бъдат прехвърлени на общината или държавата, които да се погрижат за хората без дом. Те молят омбудсманът да се намеси и да прекрати търга, както и да се намери по-справедлив начин да се реши проблема. „Дори да е законна тази продажба, тя е неморална и несправедлива“, казват миньорите.