Бургас отпразнува Съединението на България (снимки)

Бургас Лайф

06-09-2016, 17:34

Снимка:

Пресцентър на Община Бургас

Автор:

Екатерина Джутева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Съединението прави силата, само когато сме сплотени и единни!

Честванията започнаха от площад "Атанас Сиреков" с издигане на националния флаг

В новата история на страната ни има една дата, която се е превърнала в символ на единството на българите - 6-ти септември 1885 г. На този ден българският народ отхвърля несправедливостта, наложена с клаузите на Берлинския договор и прави първата крачка към националното обединение на сънародниците ни, останали извън пределите на Княжество България. Това е и събитието, което дава мощен стимул за последващото възходящо развитие на младата българска държава.

Днес - 6-ти септември 2016 г., или 131 години след тези паметни за родината ни събития, Бургас отново се преклони пред паметта на героите, дали живота си в борбата за националното обединение.

Честванията на знаменателния исторически акт започнаха от площад "Атанас Сиреков" с издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и на Община Бургас.

Пред Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк беше отслужена заупокойна молитва в памет на падналите в Сръбско-българската война през 1885 г.

Венци и цветя на признателност поднесоха кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, зам.-кметът Йорданка Ананиева, главнокомандващият на Военноморска база-Бургас комодор Мален Чубенков, директорът на ОД на МВР-Бургас комисар Калоян Калоянов, депутати, общински съветници, родолюбиви организации и признателни граждани.

Почит към подвига на героите отдадоха още части от Военноморски гарнизон-Бургас, сухопътни и военно-въздушни войски, а за автентичната атмосфера на празничния ден допринесоха музикантите от представителния Бургаски духов оркестър.

Честванията в Бургас, посветени на Съединението на Княжество България с Източна Румелия, продължиха с празничен фоклорен концерт на ансамбъл "Странджа" на площад "Атанас Сиреков", който бе подарък за всички бургазлии и гости на града по случай Съединението.