Георги Маринов: Община Пловдив не е против провеждането на хорà

Мисия Пловдив

07-09-2016, 12:01

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

„Община Пловдив не е против провеждането на хорà, като предлагаме това да става на алтернативни места“, заяви Георги Маринов, заместник-кмет „Обществен ред“ във връзка със създалата се ситуация по организиране на инициативата за танцуване на български народни танци в Цар-Симеоновата градина и на площад „Централен“.

Казусът възникна след постъпили в Община Пловдив сигнали и жалби от страна на граждани за нарушаване на спокойствието в парка заради силна музика при провеждането на мероприятието. Това е така наречената „бяла зона“ за разходка и отдих на пловдивчани и гостите на града. Съгласно приетите промени от Общински съвет в нормативната уредба и чл. 4, ал. 7 от Наредбата за осигуряване на обществения ред се забранява използването на електронни усилвателни устройства на обществени места. „Ето защо при постъпване на заявление за провеждането на подобни мероприятия на площад „Съединение“ или друго място, същите ще бъдат удовлетворявани“, съобщи още заместник-кметът Георги Маринов. Той припомни, че площад „Централен“ и Цар-Симеоновата градина са места, където се провеждат събития и мероприятия, в които Община Пловдив е организатор и са включени в културния календар.

Община Пловдив винаги е търсила баланса в защита правата и интересите на всички свои граждани и неиздаването на разрешение за провеждане на хорà в Цар-Симеоновата градина или площад „Централен“ не трябва да се тълкува като отношение към правото на изява. Община Пловдив не спира да полага грижи за опазването на традициите и предаването им на поколенията. Не случайно тя е и една от малкото общини, които поддържа общински фолклорен ансамбъл „Тракия“, за който ежегодно заделя средства в размер на над 700 хиляди лева от местния бюджет.

„Община Пловдив е и основен организатор на Международния фолклорен фестивал, за който всяка година се дават 100 хиляди лева и което е само един от примерите в работата ни за съхраняване на българските традиции във фолклора“, заключи заместник-кметът Георги Маринов.