Курбан за здраве и благоденствие в с. Крислово на Малка Богородица

Животът

07-09-2016, 12:27

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Традиционният курбан за здраве, късмет и благоденствие на жителите на с. Крислово ще бъде отслужен от отец Красимир Нешев на 8 септември, когато православната църква чества празника Малка Богородица. Той ще бъде осветен между 11 и 11,30 ч., но този път няма да е под открито небе, защото жителите сами съградиха за случая навес в двора на храма „Рождество на Пресвета Богородица“.
Всички средства за навеса, над 3500 лв., са от дарения – Милен Дунавски осигури дървения материал, Димитър Аврамов – керемидите, Димитър Павлов Кандров – улуците и други строителни материали и Иван Христев дари също строителни материали, посочи кметът на селото Димитър Андреев. Пенсионерите заделяли от доходите си и също подпомогнали инициативата с парични средства.
С доброволен труд в израждането се включиха общинският съветник от партия „Народен съюз“ Иван Стойков, Георги, Димитър и Радослав от рода Джумерски, както и Иван Петров и Димитър Иванов Кандров. Овцата за курбана е дарена от Димитър Петков Кандров от Крислово.
Миряните от селото ще се помолят на курбана за помощ и подкрепа, за да бъде възстановена по-бързо църквата „Рождество на Пресвета Богородица“, където от години не се правят служби, сватби и кръщенета. Сегашното състояние на храма е опасно и заплашва здравето и живота им.
Изключително съм благодарен на всички за огромната помощ и усилия, които положиха да направим този навес, убеден съм, че с общи усилия ще възстановим и църквата, заяви кметът Андреев. Продължава набирането на средствата за ремонт, необходими са поне 50 000 лв. За целта бе създадено Сдружение с обществено-полезна цел. То разкри сметка в банка ДСК.
Църква Рождество Богородично
С. Крислово
BGN
BG30STSA93000017383211
STSABGSF
Димитър Андреев отбеляза, че е щастлив от още нещо – тъй като тази година с. Крислово ще проведе традиционния си събор – на 10 септември, с реновиран площад и ремонтиран покрив на читалището. Благодаря на кмета на община „Марица“ Димитър Иванов, който осигури средствата за всички обновления, посочи кметът на селото. Програмата на събора започва от 19,30 ч., но през деня със спонсорството на бизнесмена Иван Иванов ще се проведе състезание на гълъби, което ще започне рано сутринта. На завоювалите първите три места кметът ще връчи купи. За доброто настроение на присъстващите ще свири оркестър „Калофер“. Очаква се гости на събора да бъдат кметът на община „Марица“ Димитър Иванов, председателят на ОбС „Марица“ Гергана Трендафилова, общинските съветници Йорданка Змиярова и Иван Стойков, както и колегите им от други политически партии.