МВнР: Няма пострадали българи при наводненията в Гърция

През последните 24 часа част от Западна и Централна Гърция бе обхваната от проливни дъждове и бури, съобщава се за двама загинали

Няма постъпили данни до момента за пострадали или бедстващи български граждани при наводненията в Гърция, съобщава пресцентърът на Министерството на външните работи.

През последните 24 часа част от Западна и Централна Гърция бе обхваната от проливни дъждове и бури, като най-тежко бе положението в областите Пелопонес и Западна Гърция. Регистрирани са наводнения и щети в населените места източно от Солун - Неа Миханьона, Епаноми, Агиа Триада и други, в област Западна Македония, в района на Волос, в крайбрежните райони, а в района на град Каламата, област Месиния, засега се съобщава за четири жертви.

Посолството на Република България в Атина и Генералното консулство в Солун следят ситуацията и поддържат контакт с местните власти, като до момента няма постъпили данни за пострадали или бедстващи български граждани, уверяват още от външното ведомство.

В съобщението се отбелязва още, че в района на Солун и Пелопонес рискът от нови, сериозни наводнения остава висок, като се очаква най-тежко да бъде засегната Северна Гърция, области на Централна Гърция, Източна Македония и Тракия.

В момента основните пътища са проходими, но поради усложнената метеорологична обстановка и повишен риск от наводнения през следващите дни, МВнР препоръчва българските граждани, пътуващи или пребиваващи в Република Гърция, да се осведомяват редовно за пътната обстановка и да избягват пътуване в засегнатите райони.

При необходимост българските граждани могат да се обръщат за съдействие към дипломатическите и консулски представителства на България в Гърция, призовават още от Външно.