Повишават ефективността на инспекторатите в държавната администрация

Политика

08-09-2016, 14:55

Снимка:

Пресцентър МС

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Съветът за административна реформа към Министерския съвет одобри мерки за увеличаване на капацитета на инспекторатите към министерствата

Съветът за административна реформа към Министерския съвет одобри мерки за увеличаване на капацитета на инспекторатите към министерствата чрез нормативни изменения в Закона за администрацията. Заседанието беше председателствано от заместник министър-председателя по коалиционната политика и държавната администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.
Целта на промените е да бъдат създадени и въведени ефективни механизми за контрол върху дейността на администрацията. Важна част от дейността на инспекторатите е провеждането на държавната антикорупционна политика.
С предложените изменения и допълнения в Закона за администрацията се разграничават функциите на инспекторатите по Закона за администрацията от тези на другите контролни органи и се преодолява досегашната широко разпространена практика инспекторатите да осъществяват вътрешноведомствен финансов контрол. Освен това се създава се възможност Министерският  съвет да определя допълнителни изисквания, на които трябва да отговарят ръководителят на инспектората и инспекторите. Предвид спецификата на дейността на инспекторатите, е необходимо да се въведат конкретни критерии за подбор на служителите в Главния инспекторат и инспекторатите, които да гарантират тяхната ефективност.
С проекта на закона за изменение и допълнение на Закона за администрацията се постига независимост на инспекторатите като звена за вътрешен административен контрол, разграничаването на административния контрол от другите видове контролна дейност, въвеждане на единни правила и процедури, регламентиращи дейността на инспекторатите по Закона за администрацията, повишаване ефективността на дейността на инспекторатите чрез укрепване на експертния, административния и аналитичния им капацитет и изграждане на обща система за предотвратяване, разкриване и отстраняване на нарушения при функционирането на администрацията.
Чрез приемането на законопроекта ще се изпълнят мерките от Програмата на Правителството за стабилно развитие на Република България за периода 2014-2018 г. за повишаване на ефективността на държавната администрация и препоръките от Доклада на Комисията до Европейския парламент и Съвета относно напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка от 27 януари 2016 г., засягащи осигуряване на независимостта и увеличаване капацитета на инспекторатите по Закона за администрацията, които да действат проактивно при идентифицирането и отстраняването на уязвимите области в дейността на администрацията.
По време на заседанието беше одобрен проект за въвеждане на споделени услуги в държавната администрация. Освен това бяха изведени на преден план 20 общински услуги за стандартизиране и унифициране, като 14 от тях се ползват най-вече от бизнеса и чувствително ще подпомогнат дейността на предприемачите.