Крепост Туида се включва в Европейските дни на наследството

В периода 15 – 18 септември на територията на крепостта ще бъдат организирани различни прояви

Крепост Туида ще се включи в Европейските дни на наследството. В периода 15 – 18 септември на територията на крепостта през целия ден ще бъдат организирани различни прояви – демонстрации, беседи и дискусии по определени акценти, обяви ръководителят на туристическия обект Мая Иванова.

Тазгодишната тема на Европейските дни на наследството за България е „Културното наследство в информационното общество”.

"Последните години все повече се набляга на дейности, свързани с повишаване на комуникацията с културното наследство, като разширяване на възможностите за достъп до информация за наследството, особено на младите поколения, стимулиране на партньорство и сътрудничество, разпространение на информация за регионални политики, обмен и разпространение на информация и знания за общото европейско наследство като споделен източник на памет, идентичност и сближение. По този повод, през четирите празнични дни, на официалната страница на крепостта, както и в социалните мрежи ще бъдат публикувани информация по различните теми въпроси за дискусия и анкети", отбеляза Мая Иванова.

Предвидените дейности са представяне на средновековен лагер с определени за всеки ден различни акценти, свързани с бита и културата.

Достъпът в крепостта през четирите празнични дни ще бъде свободен.

ПРОГРАМА

15.09.2016г. – „Из културната памет на човечеството – Писмеността“

Беседа: За писмеността – Що е то писменост? Писмени системи. Символите и знаците на народите. Азбуки-видове. Пособия за изписване на буквите. Поява и разпространение на българската писменост – Прабългарски руни, Глаголица, Кирилица

Практически занятия: Изработване на сувенир с надпис върху камък или дърво, използвайки различни писмености.

16.09.2016г. – „История на ризата!“

Беседа: Ризата като част от облеклото на балканските народи. Траки, Славяни, Българи, Византийци. Съставни части, материи, кройки. Пособия за изработване на дрехи. Украса – шевици и бродерии

Практически занятия: Ушиване на риза и бродиране.

17.09.2016г. – „Пътят на вълната“

Беседа: Начини на добиване и обработване на вълната. Етапи на обработване и видове първични и крайни продукти. Уреди за обработка – устройство и начин на ползване.

Практически занятия: Изработване на сувенир от вълна.

18.09.2016г. – „Наследството в бъдещето“

Дискусия: „Ефективното използване на културното наследство, без рискове за тяхната културна стойност“

Обществена дискусия за развитието на обект Крепост Туида, мнения и препоръки на туристи.