Паламудът се завърна в Черно море

Морето край Царево и Ахтопол ври от паламуд

Паламудът се завърна в Черно море, разказаха пред „Труд“ рибари от Южното Черноморие. Те поясниха, че тези дни не са влизали с лодки и мрежи, тъй като се образуват големи вълни заради бурния вятър.
„Тази година ще е богата и ще ловим много екземпляри от „царя на морето“, убедени са морските вълци. Те обясняват, че в момента има паламуд от 300 до 700 грама. „Приготвили сме лодките, заредили сме мрежите и само чакаме – когато вълната падне, да влезем за улов на паламуд“, обясни пред вестника Ганчо Йосифов, рибар от Ахтопол. Същото е положението в Царево и морските селища край Бургас.
Риболовците се радват, защото тази година има много знаци, че паламудът ще е в големи количества и ще пълни мрежите им. Още преди месеци, малки риби- „циганки“ – се закачаха на чепаретата им за сафрид. Което вещаеше още тогава, че морето ще заври от паламуд.
Това за тях е най- вълнуващият улов, защото вдига адреналина – нощно време, на лунна светлина, пасажите фосфоресцират и морските вълци ги гонят с лодките си. А и това е скъпа риба – търси се от всички и пазар за нея има навсякъде. В момента върви по 12 лева килото.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен