Варненската фирма "Манекс сън" оглави класацията на производителите на свинско месо

Парите

10-09-2016, 16:19

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Диетично свинско месо? Мисията – възможна

Комплексът в Слънчево е в топ 5 сред животновъдите в България

Варненската фирма "Манекс сън" е начело в класацията на производителите на свинско месо в България през 2015 г. Това става ясно от изследване на специализираното издание "Земеделие и бизнес" на вестник "Капитал". 

В общата класация на животновъдите в България "Манекс сън" е в топ 5 през 2015 г. 
Свинекомплексът на фирмата се намира на 20 км от град Варна и доставя свинско месо за месопреработватели и търговци. Според сайта на компанията в него се отглеждат около 30 хил. свине - датски хибриди за разплод, подрастващи и за угояване. Фирмата разполага със собствен фуражен завод и зърнобаза с капацитет 40 хил. тона. Компанията е собственост на Наско Манасиев. 
За свинското месо 2015 г. започна в условията на затворен руски пазар, което доведе до наводняване на пазарите в Европа, уточнява изданието. Тогава се отчете намаление в цената на идващото от Европа охладено свинско месо, като големите износителки традиционно са Белгия, Полша, Франция и Германия. Българските производители, които държат една трета от пазара, също са реагирали с намаление на цените, за да останат конкурентоспособни.