В Калековец събират по 10 лв. от дом, чистят гробищата

Новините

10-09-2016, 09:00

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Всяка къща в с. Калековец да задели по 10 лв. за почистване на гробищата – бе решено на общо събрание в селото. На него по предложение на кмета Йордан Цаков бе сформиран Инициативен комитет за почистване и поддръжка на траурния парк. За председател бе избрана общинската съветничка от „Народен съюз“ Йорданка Змиярова, а членове са Василка Бистрашка, Стоянка Ботева, Таня Кънчева и Георги Карачански.

На събранието, на което бяха дискутирани и други важни за Калековец въпроси, присъства и кметът на община „Марица“ Димитър Иванов. Много съм радостен, че хората създадоха този Инициативен комитет, защото не е редно земеделски производители и останалите жители да изхвърлят боклуците си на гробището, тяхното място не е там, заяви той.

„Започваме да набираме средства за механизирано почистване на растителността по алеите и покрай оградата на гробищата, чиято площ е 16 дка, за целта са необходими поне 2000 лв., посочи Змиярова. - Преди 3 месеца със съдействието на моя колега общинския съветник Иван Стойков от парка бяха изнесени 6 камиона с боклуци, но това не беше достатъчно и в момента гробищата са в окаяно състояние.“ Освен че са пълни с какви ли не отпадъци, на места са доста обрасли и приличат на джунгла, добави Цаков.

От Инициативния комитет се надяват всяка къща да отдели по 10 лв. за привеждането на гробищния парк в изряден вид. Така всеки ще бъде съпричастен и отговорен към опазване на чистотата, а това ще намали безразборното замърсяване. В почистването и поддръжката се очаква да се включат и младежите от Ботаническата банда в с. Крислово, които боядисаха бордюрите по улиците това лято.

Жители на Калековец попитаха на събранието докъде е стигнал въпросът с изграждането на нова сграда за детската градина. Кметът на общината Иванов отговори, че до края на 2016 г. трябва да бъде изготвен проектът, за който в бюджета на администрацията са заложени 10 000 лв. За строителството на двуетажната сграда за 4 групи деца са нужни около 1-1,2 млн. лв.