Финансовите показатели на община Сливен постепенно се подобряват

Това се дължи основно на прекратени договори и договори, по които се водят дела

"Финансовите показатели на община Сливен постепенно се подобряват както по показател поети ангажименти, така и по просрочените задължения", заяви заместник-кметът по финансите Румен Иванов. Той се позова на анализ на Министерството на финансите за второто тримесечие на годината, според който поетите ангажименти за разходи по бюджета на общината са намалели от 145 на 122 процента.

„Това се дължи основно на прекратени договори и договори, по които се водят дела. В края на годината този показател ще бъде още по-нисък. Другият ключов показател, по който имаме подобрение, са просрочените задължения. Това се случи благодарение на първата голяма стъпка, която предприехме за възстановяване на общинските финанси – реализирането на облигационната емисия. С нея почти погасихме 10 милиона просрочени задължения по Капиталовата програма, като остава около милион и половина. Това са свежи пари, които влизат по сметките основно на сливенски фирми. Мога да кажа, че това е много сериозен успех за новото управление на общината“, каза Румен Иванов.

Действията на общинското ръководство са насочени към постигането на финансова стабилност на общината и осигуряване на по-добра среда за живот на сливенските граждани.

„Идеята на оздравителния ни план е след три години общината да може да се самоиздържа и да предложи по-добра социална и инфраструктурна среда. Радвам се, че Министерството на финансите отчита какво сме направили и какво правим в момента. Надявам се да получим съгласувателен режим и за оздравителния план, който да се приеме от общинските съветници. Така ще получим и безлихвен заем от 17 милиона лева, с който целим погасяване на другите просрочия на общината. Ако спазим тези изисквания, 17 милиона лева ще ни бъдат опростени.

Ще е трудно, най-вече заради намаляването до минимум на капиталовите разходи. Това обаче не означава, че няма да искаме помощ от държавата под формата на целеви средства за реализирането на конкретни обекти“, каза още Иванов. Той подчерта, че след три години, а може би и по-рано, когато общината излезе от оздравителния план, Сливен ще е пример за много добро и положително управление.