Репресираните от комунизма: Историята е най-добрият съдник

Животът

10-09-2016, 13:30

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

В 10-и клас ще се учи и за комунизма и зависимостта ни от Русия

„Случилото се на 9-ти септември не трябва да се политизира, а да влезе в учебниците$

Реформаторският блок в Бургас и Съюзът на репресираните почетоха жертвите от комунистическия режим. По традиция това стана с панихида, отслужена ден след 9-ти септември в храм „Св. Богородица”.

„Историята заслужава обективен прочит. Този срамен период не трябва да бъде политизиран, а представен в истинската му светлина”, каза общинският съветник от Реформаторския блок Тошко Иванов. Свещ за душите на загиналите запалиха още д-р Георги Митев, Живко Табаков, Момчил Момчилов, д-р Андрей Найденов и граждани.

„Нашата цел не е да получим  възмездие, а да държим спомена за зверствата на комунизма жив. Нека историята бъде съдник”, каза председателят на Съюза на репресираните д-р Андрей Найденов.

От година на година  броят на хората, чиито съдби са лично свързани с този тъмен период, намалява. Така тези, които пазят зловещите спомени от репресиите и могат да разкажат, стават все по-малко.

„Затова историята и случилото се на 9-ти септември трябва да  влезе в учебниците по история и комунизмът да бъде отречен”, призова Тошко Иванов от Реформаторския блок

Само в Бургаски район броят на репресираните и убитите от комунистическия режим след 9-ти септември 1944г. е около 300 души. Скоро в тяхна памет ще бъде изграден паметник на жертвите, който ще се намира близо до Апелативния съд. Създаването на монумента е една от каузите, по които СДС – Бургас работи в последните години. Тя бе подкрепена и от останалите партии в Реформаторския блок.