Екипът на фестивала: „Сцена на кръстопът” е много любов

Мисия Пловдив

10-09-2016, 14:43

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

„Сцена на кръстопът” е направена с много любов, а вие знаете, че любовта е есенцията на света. Той се разделя на две – на любов и на много любов. Надявам се фестивалът да предизвиква все повече любов, каза поетът Елин Рахнев на специалната среща на фестивалния екип, спонсорите и журналистите часове преди откриването на 20-ото издание на форума.

„Сцената” се открива тази вечер от 19 часа в голямата зала със спектакъла „Възвишение” на Пловдивския драматичен театър. Радвам се че се стигна до този ден. Споменът от пожара в театъра през 2013 г. се завръща отново и всеки път, когато вляза в залата, се връщам към него. Тогава оцеля масата с режисьорските ми бележки, за да докажат прословутата реплика от „Майстора и Маргарита”: „Ръкописите не горят”.

Днес не можете да си представите какво излъчва новата сцена на Драматичния театър. То е нещо „револУционно” , както казва авторът на романа Милен Русков., сподели режисьорът на „Възвишение” проф. Иван Добчев. Той сподели, че тази вечер публиката ще види едно съвсем ново представление, което е много по-близко и вярно на духа на едноименния роман, а не толкова на неговата епичност.

Големият български режисьор сподели, че Пловдив е обичал театъра още от времето, когато той е направил своите първи професионални стъпки точно под тепетата. И това е причината градът да заслужава да има един такъв голям фестивал като „Сцена на кръстопът”.

Пожелавам му да стане още по-голям и международен, да стане кръстопътен, каза още проф. Добчев. Директорът на Драмата Кръстю Кръстев сподели, че Пловдивският театър е като птицата феникс, а завръщането на „Възвишение” на сцена доказва това.

Кръстев припомни на журналистите и гостите на срещата в „Рубаят Арт” имената на хората, които преди 20 години са се захванали да правят „Сцена на кръстопът” – проф. Стефан Данаилов, Сотир Майноловски и Николай Ишков. Той благодари и на екипа, който и до днес се грижи „Сцена на кръстопът” да я има –изпълнителния директор Димитър Малашинов и продуцента Ирен Чанкова. Той припомни, че за да го има фестивала има и други „виновници” – спонсорите.

Меценатът инж. Димитър Георгиев не е тук сега, но ще ви кажа, че с много воля и дори инат, ако щете, той подкрепя фестивала от самото начало. Ще припомня и приноса на един бивш кмет – Спас Гърневски, който много помогна за началото на събитието, каза Кръстев. Той изрази благодарността си и към екипа на Драматичния театър, който всеотдайно помага фестивалът да се случи.

Кръстев сподели, че е много горд от факта, че в Пловдивския театър се е случил един феномен – за първи път в България за две години да се направи толкова модерна сцена. Той изрази благодарността на всички в Драмата към министър Вежди Рашидов, който направи възможно чудото. За финал се обърна към публиката с думи за благодарност за подкрепата на форума.

Емоционален бе и драматургът на театъра Александър Секулов: „Повторната работа по „Възвишение” ми даде категоричната увереност, че театърът е лаборатория за смисъл и има значение да се прави нещо различно от това де се продават и отчитат билети. Щастлив и благодарен съм, защото според мен театърът е процес, в който участва целият град”.

Така с неформалната среща на чаша вино фестивалът потегли към безкрая, както е и мотото на тазгодишното издание.

На събитието бяха обявени две новини. Очаква се на 16 септември под тепетата да пристигне арт директорът на „Сцената” проф. Стефан Данаилов. Той ще се срещне с журналисти и театрали в Драматичния театър. На финала на „Сцена на кръстопът” – на 23 септември, главният спонсор на фестивала инж. Димитър Георгиев ще получи тържествено званието „Почетен гражданин на Пловдив”.