Америка отбелязва 15 години от атентатите на 11 септември

Свят

11-09-2016, 08:00

Снимка:

wikipedia

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

„Ислямска държава“ заплаши да повтори атентатите от 11 септември

По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2 974 души

Америка отбелязва 15 годишнина от атентатите на 11 септември с възпоменателна церемония. На нея кратка реч в Пентагона ще изнесе президентът Барак Обама.

"Много неща се промениха през 15-те години след 11 септември, но не и основните ценности и жилавостта на американците", заяви Обама в седмичното си обръщение по радиото и интернет, ден преди трагичната дата.
Терористите никога няма да победят САЩ. Американците никога няма да се поддадат на страха, каза президентът.

Припомняме, че на този ден, преди 15 години, 19 терористи от ислямската военна групировка „Ал-Кайда“ отвлякоха 4 пътнически самолета. Похитителите умишлено разбиха с 2 от тях в 2-те кули-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, при което за по-малко от 2 часа кулите се сринаха до основи. Терористите разбиха третия самолет в Пентагона - седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият самолет се разби в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, преди да достигне целта си във Вашингтон.

По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2 974 души, без 19-те терористи. В ужасаващия терористичен акт загинаха граждани  от 90 държави. Загинаха и много полицаи, пожарникари и други спасителни работници.
Водачът на Ал Кайда Осама бин Ладен беше убит през май 2011 г. в Пакистан при разрешена от Обама операция на американски специални части.