В почит към Никола Станчев

Мисия Бургас

11-09-2016, 16:57

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Внукът на Никола Станчев влиза в риалити предаване

Родното село на бореца – Твърдица, даде начало на тържествата по случай годишнината

Реформаторски блок – Бургас поднесе венци и цветя пред паметника на първия ни олимпийски шампион Никола Станчев. 

„Това лято се навършват 60 години от победата  на Станчев на олимпийските  игри в Мелбърн. Големият борец заслужава паметта му да бъде пазена”, каза общинският съветник от Реформаторския блок Тошко Иванов.

 Снощи родното село на бореца – Твърдица,  даде начало на тържествата по случай годишнината с изпълнения на странджански народни песни и хора.  Сред специалните гости на празника, който събра жители и от  съседните населени места,  бяха  областният управител Вълчо Чолаков,  Тошко Иванов, д-р Георги Митев, Живко Табаков,  Момчил Момчилов от Реформаторския блок, зам.-кметът по здравеопазване и спорт в Община Бургас д-р Лорис Мануелян и представители на спортен клуб „Черноморец”. Цветя пред паметника на бореца положиха и много от неговите съграждани.
„През 1956г. Никола Станчев или бай Кольо, както го  наричаха  всички, е посрещнат тук като герой. Оттогава рождената му дата се е превърнала в празник на селото”, каза кметът на Твърдица Сотир Йовчев. Днес е  честванията продължават с  петото издание на Международния турнир по борба „Никола Станчев”.
 За Реформаторския  блок  Станчев винаги е бил  не само спортна легенда, но и скъп приятел. Ако беше жив, днес олимпийският шампион щеше да навърши 86 години. След кончината му през 2009г. по инициатива на местните хора и кмета Сотир Йовчев, СДС – Бургас помогна за изграждане на паметник на бореца, който се намира в центъра на селото.