Художници твориха „Риби” в Камен бряг

В поредното издание на ,,Вятър Море“

Завърши тазгодишното издание на Международен пленер ,,Вятър Море“,който се проведе в село Камен бряг,Община Каварна. За 15-ти път в продължение на  13 години, Каварна е домакин на международното арт събитие.

В пленера участваха: Владимир Венчарски – създател и организатор на форума, Траяна Панайотова-носител на награда за скулптура на ,,Алианц“, Иван Стоянов, Ина Бъчварова, Мариус Станчу /Румъния/, Мария Милитару /Румъния/, Мара-Мария Мушат /Румъния/ и Георгиус Вардулис /Гърция/.

В продължение на седем дни,авторите твориха и се вдъхновяваха  на брега на морето,а ХГ,,Христо Градечлиев“ отвори врати за тяхната изложба.

Темата избрана за пленера ,,Риби“ ги провокира и насърчи да търсят нови начини за пресъздаване на действителността и заобикалящия ни свят, защото жуженето на града притъпява сетивата, подтиска емоцията на душата и желанието й да твори. Животът е кратък, а щастието е на една ръка разстояние, ръка изцапана с глина, родена от майката Земя и докоснала топлината на дървото. Ръка, докоснала се до древността, пренесла мъдростта на опита и грешката, прегърнала силата на природата...Част от творците се отдадоха на древната японска техника ,,Раку“, други на скулптурата. В ателието на открито творците общуваха свободно,обмениха опит и идеи и с удоволствие отделиха време и за децата от школата по ,,Керамика“ към ОДК Каварна,като ги потопиха във собствения си творчески процес и им позволиха да се докоснат до великата сила на изкуството.