Изследват риска от туберкулоза с безплатни прегледи

Ще се извършват медицински консултации на пациенти със съмнение за наличие на заболяването

"Седмица на отворените врати“ за скрининг на риска от туберкулоза започва от днес в Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“, предаде БНР. В този период ще се извършват медицински консултации и на пациентите със съмнение за наличие на заболяването ще бъдат направени допълнителни изследвания, уточняват от лечебното заведение.

Със седмицата на отворените врати се цели повишаване на информираността по отношение на туберкулозата, като същевременно с това на всеки пациент се дава достъп до здравни услуги.  Консултациите ще се извършват всеки делничен ден от 8:00 до 13:00 часа в Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ  „СветиГеорги“. За допълнителна информация заинтересованите от скрининга могат да позвънят на телефони: 032/602 770.

Безплатни прегледи за туберкулоза ще има и в МБАЛ „Доктор Братан Шукеров“ в Смолян до 16 септември. На всеки, който реши да провери своето състояние, ще бъде извършен преглед и ще се назначи проба манту, а при необходимост и допълнителни изследвания – рентгенова снимка и изследване на материал за туберкулозни бактерии.

 От туберкулоза се разболяват хора с подтисната имунна система. Предразполагащи фактори са непълноценното и нерационалното хранене, стресът, преумората, злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето.

Скринингът е част от Националната кампания за превенция и контрол на туберкулозата в България и от Програмата, финансирана от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария .