Възможно е да летим директно до САЩ от следващата година. Това стана ясно на провеждащата се в София международна конференция „Европейско и американско партньорство на авиационния бизнес и инвестициите”, която бе открита от транспортния министър Ивайло Московски.

„Авиокомпанията BH AIR вече трета година работи по осъществяване на директен полет между България и САЩ“, заяви пред журналисти Янко Иванов, представител на авиокомпанията BH AIR.

На практика е напълно готова, като остава да получи съвсем малко разрешителни. Предстои да приключи процедурата, свързана с подаването на данни за пътниците и екипажите, които трябва да бъдат обработени от страна на американската администрация. "Остава и формалното назначение на авиокомпанията от българската страна, тъй като имаме всички разрешения от американска страна“, уточни Иванов.

Авиокомпанията е одобрена в пълен обем както за редовни полети, така и за чартърни от страна на САЩ. Извършени са тестови полети до САЩ.

Иванов изрази очакване през следващата година директно да летим до САЩ.

Плановете на компанията са да се осъществяват по 2-3 полета седмично. На този етап те ще са до Ню Йорк, а впоследствие и до Чикаго.

Транспортният министър Ивайло Московски смята за реалистични плановете за полети до САЩ от следващата година.

„Тази конференция ще даде по-силен тласък на взаимоотношенията особено по темата сигурност, на комуникацията между летищата в Югоизточна Европа с колегите им от големите американски летища“, коментира Московски.
По време на форума ще бъдат обменени и практики за бизнеса, който се извършва на летищата, поддръжката на летателните апарати, както и по темите за информационното обслужване.

„Последните няколко години, като обем,  дейността на летище „София“ нараства и аз съм сигурен, че летището има своя потенциал“, подчерта Московски. Според него обаче е много силно да кажем, че летището би могло да стане регионален лидер, тъй като едва ли някой би могъл да измести обемите на летището в Истанбул.
Въпреки това, самият факт, че пътникопотокът и бизнес интересите за дейност нараствали, бил показателен, че то има своето място в региона.

По темата за сигурността Московски припомни, че терористичният акт в България беше именно на летище. „Искаме да акцентираме върху всички мерки, които биха спомогнали за максималната охрана и сигурност на летището“, коментира той. Московски изтъкна, че неслучайно в процедурите за концесия, в критериите за оценка, има определен процент, който носи тежест с мерки за сигурност и безопасност.

За концесията на летище „София“ Московски посочи, че има над 1000 влизания в сайта и около 700 въпроса, зададени от потенциални компании, които имат интерес. Той обясни, че е изпратено писмо, с което се предлага 1 месец удължаване на срока за подаване на документи.
„Три компании, проявили интерес към концесията, са заявили искане за удължаване на срока“, посочи министърът.

Той очаква до края на годината концесията да бъде завършена.