Изложбен маратон в Музея за история на София

Изложбеният маратон ще се проведе в периода 12–17 септември 2016г.

Музеят за  история на София организира празнична седмица в чест на 1 година от откриването на постоянната експозиция. Тя ще се състои в периода 12–17 септември 2016 г. като всеки от дните съдържа много и разнообразни прояви.
Отбелязвайки първата година от откриването на постоянната си експозиция, Музеят за история на София организира празнична седмица под надслов ИЗЛОЖБЕН МАРАТОН. Част от проявите са с адрес пл. "Бански" 1, т.е. адаптираната и ремонтирана сграда на бившата Централна минерална баня, а други ще бъдат на открито, на места близки до Музея.
   
Изложбеният маратон ще се проведе в периода 12–17 септември 2016 г. Всеки от тези дни е посветен на различна тема:
   
   ДЕН 1 (12 септември 2016 г.) – се фокусира върху историята на столичния герб. Ще бъде открита изложба с детски рисунки от конкурса "Гербът на София". По-късно Стоян Дечев от Националната художествена академия ще изнесе лекция: "Гербът на София – графични и пластични изображения".
   
   ДЕН 2 (13 септември 2016 г.) – е посветен на архитектурата. Открива се изложба с фотоси на интериори и екстериори от зданията на Президентството, Министерския съвет и сградата на бившия Партиен дом.
   
   ДЕН 3 (14 септември 2016 г.) – е на италианска вълна с произведенията на Анджела Окипинти. Изложбата с нейни скулптури е "разпръсната" из целия Музей, а веднага след откриването й авторката ще изнесе лекция.
   
   ДЕН 4 (15 септември 2016 г.) – е запазен за практическа дейност, т.е. уъркшоп. Следобед се открива изложба, посветена на 40 години от обявяването на историко-археологическия резерват "Антична Сердика – средновековен Средец".
   
   ДЕН 5 (16 септември 2016 г.) – е интернационален. Проф. Юлиана Рот от Мюнхенския университет "Лудвиг Максимилиан" ще изнесе лекция на тема: "Една германка на гости в семейство Вазови".
   
   ДЕН 6 (17 септември 2016 г.) – отбелязва една година от откриването на постоянната експозиция на Музея. Тогава ще се рисува със светлина, ще се награждават призьори от конкурса "Гербът на София", ще има историческа възстановка, DJ парти и пиротехническо шоу.