Мъж и дете са намерените удавени имигранти в Дунав

В този участък на Дунав няма техническо наблюдение

Дете и мъж са откритите удавени незаконни имигранти край Русе, съобщи комисар Димитър Чорбаджиев от Гранична полиция Русе в ефира на bTV. В участъка, където незаконните имигранти са се опитали да преминат държавната водна граница няма техническо наблюдение, стана ясно от думите на служителя на МВР.

Сигналът за наличие на мигранти на остров край Русе е подаден от български граждани към 23:30 часа на 8 септември. Екипът, който се е отправил към мястото е открил двама мъже и две жени, които по техни данни са граждани на Ирак. Те са без документи. Към момента не е установена личността им. Чужденците не говорят друг език освен арабски и са се разбирали с жестове с нашите полицаи.

На 8 срещу 9-ти септември и на 9 септември е имало претърсване на района гранични катери от нас и един катер от Румъния. На 11 септември сутринта е открито тяло на дете на 23 км от мястото, където са намерени незаконните имигранти. Външният вид на детето отговаряше на описанието, което са дали задържаните незаконни имигранти.

"Започнахме да работим и по тази версия и следобед е открит и труп на мъж", каза комисар Чорбаджиев. "Тогава започвахме да работим по друг вид - причиняване на смърт по непредпазливост", поясни той.

В този участък на Дунав няма техническо наблюдение, от наша страна охраната на границата е с физическо обхождане. Информацията е постъпила при нас чрез 112, уведомили сме дежурен прокурор. Лодката, с която незаконните имигранти са се опитали да преминат Дунав, е метална, без обозначителни номера. Най-вероятно не са били разпределени правилно лицата в нея, предположи граничният служител.

Към момента още не са установени кои и колко са трафикантите. "От 2 години не сме имали опит за превеждане на имигранти, съобщи полицаят в Русе. Заловените чужденци говорят само арабски и не разбират друг език, намират се в помещение на МВР. Вчера водолази от Монтана са претърсвали река Дунав в издирване на трупове на други лица, а и на самата лодка.