Нова соларна инсталация ще брои велосипедния трафик в Бургас

Мисия Бургас

14-09-2016, 13:17

Снимка:

transportburgas

Автор:

Екатерина Джутева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Състезание с велосипеди открива Европейската седмица на мобилността в „Южен“

Откриването на инсталацията ще бъде част от "Европейската седмица на мобилността"

Бургас вече стана известен с оригиналните си инсталации, които съчетават модерен дизайн с полезност - соларната пейка и соларните дървета. На 19 септември, понеделник, в града ще бъде монтирана още една подобна. Новата инсталация вече е кръстена "Анета" и представлява арка с камера и соларен панел, която брои велосипедния трафик. Тя ще се намира на неотдавна ремонтираната улица "Батенберг", а данните от нея ще постъпват в Центъра за управление на трафика.

Откриването на инсталацията ще бъде част от "Европейската седмица на мобилността". Нейното мото през тази година е "Умно придвижване - силна икономика". Тя ще се проведе в периода 16 - 22 септември. Събитията в програмата са много и на различни знакови места в града.

На 22 септември, който е почивен ден, Община Бургас призовава своите жители и гости да слязат от автомобилите и да се придвижват пеш, с велосипед или автобус. Тогава ул. "Васил Левски" ще бъде затворена за МПС от 8 до 18 ч. Това няма да попречи на трафика, а е и послание към бургазлии, защото всички знаем, че движението е здраве и по-рядкото използване на автомобил намалява вредните емисии във въздуха.

Отново на 22 септември, четвъртък, от 15.30 до 17.30 часа на площад "Тройката" ще има демонстрации по майсторско преминаване на препятствия с велосипед, обучение по колоездене за начинаещи и напреднали. Велосипедно шествие ще тръгне в 17:30 ч. от същото място, за да стигне до открита сцена "Охлюва". Всеки е добре дошъл да се включи в него.

През цялата "Седмица на мобилността" е в сила фейсбук предизвикателството #Дайпочивканаколата. Чрез него всеки може да предизвика друг потребител да остави автомобила в рамките на ден и да пътува с друго средство за транспорт. Надяваме се тук да се включат популярни бургаски личности, които да дават пример на останалите.