Протестиращи в Добрич поискаха електронен регистър за хора с увреждания

До дни ще бъдат подписани договорите за подпомагане на 104 потребители по проекта "Подкрепи ме"

Майки на деца с увреждания поискаха на протест в Добрич да бъде въведен електронен регистър на всички хора със специални потребности. Подобен регистър, в който пациентите ще бъдат записани със степента на увреждания, ще сложи ред в системата и ще гарантира прозрачност във финансовата подкрепа, заяви Стела Илиева, която е сред организаторите на протеста. Нейната десетгодишна дъщеря Александра е болна от детска церебрална парализа.
Майките, които се събраха заедно със своите деца пред общината, а по-късно и пред областната управа, издигнаха плакати "Стоп на геноцида над децата с увреждания", "Не уврежданията убиват децата, а държавата ни".
Изискваме държавата да поеме отговорност за всички хора с увреждания,за да сме сигурни, че децата ни ще оцелеят и когато навършат 18 години,каза Мирослава Димитрова, майка на деветгодишни момчета близнаци като едното е в инвалидна количка.
Когато децата ни навършат 18 години, за нас никой не мисли. Дъщеря ми вече е 20-годишна, а все още ползва инвалидна количка,която получихме през 2002-а, добави Миргюл Зия.
Заместник-кметът по хуманитарните дейности д-р Емилия Баева съобщи,че до дни ще бъдат подписани договорите за подпомагане на 104 потребители по проекта "Подкрепи ме", чиято стойност достига 500 000 лева. В общината общо 174 хора в нужда са кандидатствали да им бъдат осигурени лични, социални асистенти и домашни помощници.