Задържаха добричлия за валутни измами

Обвиняемият вече е осъждан за валутни измами

Районната прокуратура във Варна задържа за срок до 72 часа мъж, извършил валутни измами при условията на опасен рецидив, съобщават от Апелативна прокуратура – Варна.

Районната прокуратура във Варна задържа за срок до 72 часа 60- годишния Йордан П. от Добрич и му повдигна обвинение за извършени две валутни измами на чужденци при условията на опасен рецидив и като продължавано престъпление по член 211, предл. 2, във връзка с член 209, ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 13 септември 2016 г. около 10 часа полски турист сигнализирал, че е въведен в заблуждение от неизвестно лице, което му обменило  100 евро срещу 200 лв. излезли от обращениебългарски банкноти. След проведени незабавни оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия е установен и задържан извършителят на измамата.

60-годишният обвиняем се опитал да избяга от органите на реда. По време на бягството си той изхвърлил пет банкноти по 100 лв., които са излезли от обръщение, и 200 руски рубли. В хода на разследването по образуваното незабавно производство срещу Йордан П. е установено, че той е обменил 100 щатски долара за 200 лева стари български лева и на ирански туристи.

Обвиняемият Йордан П. е осъждан вече за валутни измами.