Две местни училища отново са в националната програма „Детско полицейско управление”

Животът

15-09-2016, 09:08

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Това са търновското СОУ Вела Благоева”и ОУ „Неофит Рилски” в Килифарево

СОУ „Вела Благоева” във Велико Търново и ОУ „Неофит Рилски” в град Килифарево, община Велико Търново, са включени в националната програма „Детско полицейско управление”. Това каза Гергана Маринова, инспектор Детска педагогическа стая. През тази учебна година заниманията в рамките на програмата продължават. Програмата е междуинституционална, като в нея се включват освен МВР, също и Българската православна църква, Български червен кръст, Министерство на правосъдието, Министерство на младежта и спорта, Сдружението на кметовете и кметските наместници от община Велико Търново и други. Представителите на въпросните институции ще се срещат с децата по предварително утвърден с директорите на съответните учебни заведения график. В лекциите ще се включат служителите на Детска педагогическа стая, „Пътна полиция”, полицейски инспектори, младши полицейски инспектори. Гергана Маринова посочи, че в програмата са обхванати деца от 3 до 6 клас. Обучението е за срок от две години. 
„Основна цел е да повишим доверието на децата към Полицията. Също - и да им създадем някаква ценностна система, да им дадем съвет как да реагират в проблемна ситуация, да имат изградено поведение, което е съобразно законите и нормите на общуване. Предвидили сме и извънкласна дейност. Децата ще бъдат изведени от училище. Те ще бъдат запознати на място с работата на Пожарната и Полицията”, посочи Гергана Маринова. 
Успоредно с „Детско полицейско управление” ще се провежда и Националната програма „Полицията в училищата”. Служители на МВР ще извършват посещения по училищата по предварително изготвен график, съгласуван с директорите на учебните заведения. В програмата са обхванати деца от 4 до 10 клас. Основно темите са агресията в училище, домашното насилие, вредата от наркотичните вещества, алкохола и цигарите, „опасният непознат” – безопасното общуване в интернет, и не на последно място - трафикът на хора.