Данък уикенд влиза в сила със задна дата - от 1-ви януари на тази година

Политика

15-09-2016, 12:21

Снимка:

wikipedia

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Одобриха "данък уикенд" за фирмените автомобили и имоти

Това реши окончателно Народното събрание с въвеждането на така наречения "данък уикенд"

Всички служебни вещи, които се използват и за лична употреба, ще бъдат облагани с 10 процента данък. Това реши окончателно Народното събрание с въвеждането на така наречения "данък уикенд".

Без дебати депутатите приеха и с 10% "данък уикенд" да се облагат служебните коли и мобилните телефони. Данъчната основа, върху която ще се изчислява ставката, е различна в зависимост от използваните вещи.

Фирмените активи ще бъдат в три групи - имоти, превозни средства и други. За автомобилите работодателят сам ще решава, в зависимост от изминатите километри, доколко ще се ползват за лични нужди. Дава се възможност и да се избере фиксирано разпределение за ползването 50% за служебни цели и 50% за лични.

За имотите ползването за лични нужди ще се определя съобразно площта и времето за използване. В категорията "други", където попадат мобилните телефони и лаптопите, се приема, че се използват за лични и служебни цели. При тях работодателят има право да отчита автоматично 20% като лично ползване.

При недвижимите имоти данъчната основа ще зависи от частта, предоставена за лични нужди, или от времето, прекарано в имота.

Новият данък ще влезе в сила със задна дата от 1-ви януари на тази година.