Не бива политиците да нагнетяваме още повече напрежение с бежанците

Винаги съм казвала, че е най-добре в София да няма съсредоточаване на центрове и на бежанци

Не бива политиците да нагнетяваме още повече напрежение с бежанците, а да се погрижим да намерим най-работещите механизми. Това коментира пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова в отговор на въпрос за организиран от ВМРО утре протест срещу бежанския център в жк "Овча купел" с искане за неговото затваряне.

Отварянето и затварянето на центровете се осъществява от Министерски съвет и това от ВМРО, които са подали уведомлението за този протест, го знаят отлично. Бих искала да ги призова - не е мястото там, това не зависи нито от хората вътре, нито от живеещите отвън, а единствено предполага създаване на напрежение, заяви Фандъкова.

Тя отбеляза, че през последните дни сме свидетели на напрежение. И снощи имаше групи младежи, които определено провокират организирано, смята Фандъкова. В тази тежка и сложна обстановка трябва да бъдем изключително отговорни, хората на място се страхуват с основание, добави кметът на столицата. Тя посочи, че от общината са в контакт с гражданите, които живеят там, снощи е бил изпратен екип, а днес продължава изграждането допълнително на осветление и видеонаблюдение.

Винаги съм казвала, че е най-добре в София да няма съсредоточаване на центрове и на бежанци, но мен ме притесняват повече нелегалните и затова поисках от СДВР и МВР, разговарях многократно с министъра на вътрешните работи за повече полиция и жандармерия, добави Йорданка Фандъкова.

Тя присъства на отриването на учебната година в 73-то СОУ "Владислав Граматиков" в жк "Гоце Делчев".