Красен Кралев: Свързвам Бургас с морето и Георги Костадинов

Министърът на младежта и спорта даде началото на Европейската седмица на спорта в Бургас

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри в Бургас Европейската седмица на спорта. Инициативата е на Европейската комисия и се провежда с подкрепата на Министерството на младежта и спорта и Община Бургас.

Пред стотици ученици и представители на Дневния център за хора с увреждания, Кралев даде старт на новата учебна година в Професионалната гимназия по електротехника и електроника "К.Фотинов" в града.

"Не всички от вас ще станат професионалисти и елитни спортисти, но ще носят спорта в сърцето си. Искам да благодаря на родителите, които са насочили децата си към масовия спорт. Днес забравяме за медалите и успехите, важен е масовият спорт", каза министърът при старта на големите тържества, които започнаха на модерната спортна площадка в двора на училището. По думите му това е задача не само на държавата и министерството на спорта, но и на цялото общество.

На футболното игрище открит урок с деца изнесе легендата Златко Янков - бронзов медалист от Световното първенство в САЩ през 1994 година. Бившите национали по баскетбол Димо Костов и Жанета Жельова-Костова направиха открита тренировка с ученици от ПГЕЕ "К.Фотинов". На съседното волейболно игрище Мартин Пенев - вицешампион на страната и носител на Купата на България за тази година с отбора на "Нефтохимик 2010" показа тънкостите на играта. Надежди на бургаския бокс, сред които и европейският шампион за юноши от тази година Иван Атанасов, демонстрираха ефектни спаринги.

„Свързвам Бургас с морето и Георги Костадинов /първият олимпийски шампион на България по бокс/”, сподели още министърът.

Активно участие в празника взеха и възпитаниците от сдружение "Социален център Бургас" за хора с увреждания и спортен клуб "Параспорт", на които Красен Кралев отдели специално внимание. Той не пропусна да подари на участниците в инициативите на „Бъди активен“ топки и спортни материали.

По време на спортните празници министърът  благодари на Община Бургас за доброто сътрудничество при изграждането на спортна зала "Арена Бургас". „Надявам се да няма актуализация на отделената сума за строителството на спортна зала, но и на този етап е много е трудно да се прогнозира кога ще бъде готова спортна зала. Всичко зависи от строителите, правим всичко възможно проектът да финишира максимално бързо, надявам се след две години да се радваме на нова зала.“ Така министър Кралев коментира предстоящото изграждане на едно от най-мащабните съоръжения за града.

По-късно през деня в 15:00 часа в зала "Никола Станчев" в к-с "Меден рудник" министър Красен Кралев официално ще открие националните спортни състезания "Воля за спорт".