Предадоха на съд шест лица за данъчни престъпления в размер на 841 000 лева

Купували зърно без документи и на цена без ДДС

Окръжната прокуратура във Варна внесе във Варненския окръжен съд обвинителен акт срещу Димитър Д., Красен Ж., Пламен А., Кирил Ж., Евгени А. и Верония Ст. за избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, извършени в съучастие, като потвърдили неистина в подадена данъчна декларация  и приспадане на неследващ се данъчен кредит. Срещу Димитър Д., Красен Ж., Пламен А. и Кирил Ж. Окръжната прокуратура е повдигнала обвинение и за извършване на финансова операция или сделка с имущество в особено големи размери, придобито чрез престъпление, като случаят е особено тежък . До момента щетите от престъпната схема в размер на 841 000 лева не са възстановени.

През 2012 год. подсъдимите Димитър Д., Красен Ж., Пламен А. и Кирил Ж. купували зърно – пшеница, царевица, слънчоглед и ечемик, от различни дребни производители от цялата страна без документи и на цена без ДДС. Краен получател на зърното било голямо търговско дружество. За да създадат документи за произход на стоката, както и за да ползват данъчен кредит, подсъдимите използвали верига от търговски дружества, регистрирани  на лица под запрещение или социално слаби. Собствениците на тези дружества – хора с биполярно афективно разстройство, упълномощавали  свои представители, които извършвали регистрация на дружествата по ДДС и  откривали банкови сметки на фирмите. Количествата зърно преминавало само документално през тези дружества, като реални  сделки не са извършвани.

Една от фирмите – на подсъдимия Евгени А. от село Медковец, Монтана, била с история като зърнопроизводител. Фирмата задлъжняла към друго дружество и управителят и собственикът й Евгени А. се съгласил  даучаства в схемата с източване на ДДС. Той е петият подсъдим по делото с едно обвинение за неплащане на данъчни задължения в размер на 103 943 лева и приспаднат ДДС в същия размер, съобщават от Апелативна прокуратура – Варна.

Престъпната си дейност шестимата, сред които и Верония Ст. като управител и съсобственик на фирма, регистрирана  на психично болен човек, успели само за няколко дни през август и октомври 2012 год. да избегнат установяването и плащането на данъчни задължения в различни размери.

Делото срещу шестимата подсъдими е 16 тома.  Димитър Д. ще отговаря за извършени от него четири престъпления, Красен Ж. – за пет, Пламен А. и Кирил Ж.са с по три престъпления, а Евгени А. и Верония Ст. – по едно обвинение за избягване на установяването и плащане на данъчни задължения, също в особено големи размери.

Предстои насрочване на делото за разглеждане във Варненския окръжен съд. Само Евгени А. и Верония Ст. са неосъждани до момента. Другите подсъдими са осъждани, а двама от тях са реабилитирани по право.