Откриха паметник на войните от Шеста пехотна дивизия в село Градини

Туристическо дружество „Добруджанец” организира поход „По стъпките на героите от Първата световна война”

    С тържествена церемония се откри паметникът на войните от Шеста пехотна Бдинска дивизия, загинали в боевете за Добруджа през Първата световна война в околностите на с. Градини на 13 септември 1916 го. На събитието присъстваха много гости, сред които кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров и заместник кметът Георги Георгиев. В словото си пред жителите на с. Градини кметът изтъкна, че с откриването на този, както и на другите паметници в общината, се увековечава геройският подвиг на войните по бойните полета на Добруджа и така децата  ще се учат на патриотизъм.

Панихида в памет на загиналите войни отслужи отец Тодор, а слово за Първата световна война и битката край с. Градини представи Цветелина Христова – директор на Исторически музей.

    Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя от присъстващите жители и гости на селото.

    В рамките на проявата по тържественото откриване на паметника Туристическо дружество „Добруджанец” организира поход „По стъпките на героите от Първата световна война”. Участниците в него също положиха цветя в знак на признателност пред геройското дело преди 100 години.

      Изграждането на паметника е включено в Областния план за отбелязване на 100 годишнината от боевете за Добруджа на Трета българска армия през Първата световна война 1916 год. и в Културния календар на Община Генерал Тошево за 2016 год. Проектът е реализиран и финансиран със средства от общинския бюджет. Изработката на плочата и поставянето е дело на Христо Илиев – член на Съюза на художниците – гр. Добрич. Текстът, изписан на нея, е съгласуван с Радослав Симеонов – директор на „Военно гробище” – Добрич.