Панаирът разширява контактите на българския бизнес с Република Южна Африка

Животът

18-09-2016, 12:37

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Българският бизнес ще има повече възможности за делови контакти с Република Южна Африка със съдействието на Международен панаир Пловдив и правителството на провинция Фрий Стейт. Бъдещото сътрудничество беше обсъдено при посещението на делегация от  Фрий Стейт, включваща представители на местната администрация и икономика, в националния изложбен център.
Ще се кооперираме и ще работим заедно, бе категоричен ръководителят на мисията Пуле Макгое, министър на образованието на  Фрий Стейт. Първата стъпка ще бъде посещението  на група мениджъри от елитни компании на   Международния  технически панаир от 26 септември до 1 октомври.  Той се организира  на  много високо ниво, подчерта Н.Пр. Ванеса Калвърт, посланик на Република Южна Африка у нас.
 Република Южна Африка да бъде страна партньор на изложбите за селско стопанство и за винарство - „Агра“ и „Винария“, през 2017 г., предложи ръководството на Международен панаир Пловдив. Ще  координираме нашето участие  не само в тези две изложения, а и в следващите, заяви Оупа Коабане, министър на земеделието  на Фрий Стейт. 
Република Южна Африка  вече беше страна партньор на „Винария 2010“.  Сега сътрудничеството се разширява в областта на селското стопанство с поканата и за „Агра 2017“. През ноември м. г. на посещение в България беше премиерът на  провинция Фрий Стейт, съпровождан от министъра на земеделието, и тогава беше обсъдено активизирането на връзките в този отрасъл. Сега срещата в Международен панаир Пловдив очерта конкретни съвместни инициативи.
Република Южна Африка е член на Г-20 и нейното присъствие като голям участник в нашите прояви, ще бъде много полезно, смята д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив. Страната е най-големият търговски партньор на България сред африканските държави. На 79.4 милиона щатски долара възлиза взаимният стокообмен през 2015 година.
Според експерти най-перспективните наши стоки за износ на южноафриканския пазар са:  облекло и текстилни изделия;  плодове, зеленчуци,  консерви, спиртни напитки, подправки;  машини и съоръжения; нефтопродукти и нефтени масла, медикаменти, ветеринарни препарати; специална техника и оборудване. Република Южна Африка е и отправна точка за търговия със съседните държави Ботсуана, Лесото, Намибия.  Този потенциал ще може да се използва по-ефективно благодарение на  съвместната ни работа с правителството и бизнеса на  провинция Фрий Стейт, поясни д-р Иван Соколов.