Британски пъб обвини китаец в кражба на призрак (видео)

Азиатския художник отмъкнал привидението за своята изложба

Между британски пъб и китайски художник избухна спор след като се появиха твърдения, че китаецът е откраднал призракът, живеещ в питейното заведение, пише изданието The Huffington Post.

Собствениците на кръчмата на The Ye Olde Man & Scythe, основана в Болтън през 1251, твърдят, че там живеел призракът на Джеймс Стенли - седми граф на Дерби. Стенли е екзекутиран точно пред кръчмата през 1651 г. и оттогава призрака си живеел там. През 2014 г. собствениците на кръчмата установили, че са заснели с камери за видеонаблюдение стария дух.

Наскоро, обаче, призракът изчезна и по мнението на собствениците на заведението за това е виновен китайският художник Лу Пингиян, който го е откраднал за изложбата си. По принцип, стопаните на заведението нямали нищо против да дадат под наем привидението на художника, но само при условие, че след изложбата граф Стенли ще се върне у дома.

Пингиян пише на сайта си, че той е хванал призрака от кръчмата като "символичен отговор на колонизацията на други страни от Обединеното кралство, което е довело до загуба на техните културни и материални ценности." 

Също така, в интервю за британския вестник The Bolton News китаецът каза, че духът се съгласил да бъде уловен. Кога граф Стенли ще се върне у дома, зависи само от него. Може би той е бил толкова доволен да бъде част от изложбата, че е решил да остане с китайците и да пътуват по света.

Не е ясно защо от кръчмата са толкова обидени от тази кражба - в медиите има информация, че там се намират поне 25 гости от другия свят, така че да жертват един от тях в името на изкуството не би било голяма загуба.