Уникална система за обучение по безопасност на движението представиха в „Западен”

Мисия Пловдив

19-09-2016, 14:53

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Виртуална платформа за обучение по Безопасност на движението по пътищата "На улицата" беше представена днес пред учители и възпитатели от детските градини в Пловдив. Платформата е разработена от фирма „Дидаско” и има за цел да обучи децата как да се придвижват безопасно по улиците. Домакин бе кметът на район „Западен” Димитър Колев, като презентацията е част от инициативите, включени в Европейската седмица на мобилността, която традиционно се провежда от 16-ти до 22-ри септември.

Виртуалната платформа „На улицата“ създава имитация на реална среда, в която децата лесно усвояват правилата за движение. Ученикът застава пред екран, като движенията му се отчитат чрез камера, поставена фронтално. На монитора се показват градска среда, улици, пешеходни пътеки, кръстовища, светофари, различни превозни средства. Детето само избира маршрута, по който да стигне от едно място до друго. Системата отчита дали то преминава през позволените места, дали се оглежда в правилната посока, от която се очаква да дойде автомобил, спазва ли светлинната сигнализация, има ли рисково поведение при пресичане.  Всяка правилно действие носи точки, които формират крайна оценка. Платформата е разработена в 10 нива на трудност с версии за пешеходци и за велосипедисти. Освен тази платформа, днес бе представена и една друга образователна игра. При нея чрез робот детето научава основните посоки и придобива умения да се ориентира правилно.

„Нашите изследвания показват, че 9 от всеки 10 деца се обръщат в грешната посока, когато пресичат улицата, и първо поглеждат надясно”, заяви пред присъстващите управителят на фирма „Дидаско“ Васил Паунов. Той бе категоричен, че платформата е уникална не само за България, но и за Европа и резултатите, постигнати с нея, са много добри.