5000 работници търси туристическият бранш в Банско и Разлог

Наетите са основно от Пиринския край

Зимата ще даде работа на блзо 5000 души в общините Банско и Разлог, информира kmeta.bg. Толкова работници ще бъдат наети в туристическия бранш в региона. Много от кадрите са работили през лятото на българското Черноморие. Идват мераклии за работа от цяла България, за да намерят своето препитание в продължение на 4-5 месеца в подножието на планините Пирин и Рила.

Наетите са основно от Пиринския край. Това важи за близките до курортите общини Симитли, Белица и Якоруда. „Специализираната трудова борса, която организираме в последните години в Разлог, намира все повече последователи. Повишава се интересът и на работодателите, и на работниците. Причината е, че на трудовите борси се осъществява пряк и непосредствен контакт, има диалог между работодателите и търсещите работа лица. Тази година борсата ще е на 13 октомври, очакваме потвърждение от работодателите колко работни места ще обявят и за какви длъжности”, коментира Станислава Поповска, директор на Агенцията по заетостта в Пиринския край.

На място се договорят за условията и за заплащането бизнесмените и бъдещите им служители. Всеки си подбира подходящ персонал. Доста от хотелските комплекси имат постоянна работна ръка, която през лятото е по морето, а зимата е тук. Собственици на хотели с над 200 легла търсят рецепционисти, готвачи, сервитьори, масажисти, рехабилитатори. Стопаните на механи и заведения също се оглеждат за добри бармани, келнери и готвачи.

При наемане на работа през зимния туристически сезон с предимство ще бъдат хората, които знаят някои от следните чужди езици: английски, руски, гръцки, румънски. Защото голямата част от гостите в Банско и Разлог в последните 5-6 години са от Балканите и Русия.

Проблемът е, че част от кандидатите за работа са ниско квалифицирани, други пък претендират за нереално високи заплати. Друг масов проблем на кадрите е незнанието на поне един чужд език. Липсата на квалифицирани кадри налага голяма част от хотелите да принуждават своите служители да съчетават повече от една длъжност.