Костадин Марков: Закрийте компанията, свързана с "Бургас-Александропулис"

Новините

20-09-2016, 14:34

Снимка:

Фейсбук

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Костадин Марков: Нашите политически противници са ДПС и БСП

120 хиляди лева е годишният бюджет на „Проектна компания нефтопровод Бургас – Александруполис БГ” ЕАД

Народният представител от Реформаторския блок, избран от Бургас, Костадин Марков поиска да се закрие проектната компания, свързана с петролопровода "Бургас-Александропулис". Бившият зам.-кмет на Бургас поиска компанията да бъде закрита заради чувствителността на бургазлии по темата и страха, че идеята за изграждане на петролопровода може да бъде възродена. Питането бе отправено по време на петъчния парламентарен контрол към министъра на финансите Владислав Горанов. 
Повод за това стана изказването на директора на руската компания „Транснефт” Николай Токарев - българските партньори са поднесли приятна изненада, като са обявили официално, че са против ликвидацията на компанията оператор.
Владислав Горанов отговори, че няма да коментира доколко коректни са думите на Токарев и за пореден път увери, че петролопроводът няма да се строи, а компанията може да се ползва за други цели. Той разясни, че 120 хиляди лева е годишният бюджет на „Проектна компания нефтопровод Бургас – Александруполис БГ” ЕАД. 
"Продължаването на съществуването на компанията държи в напрежение всички бургазлии, които са изключително чувствителни към този проблем. Те дадоха своето мнение в два или три референдума във всички общини, които са в големия бургаски залив. Аз смятам, че правителството трябва да предприеме решителни мерки към прекратяване дейността на компанията-оператор", каза още Костадин Марков.

През 2015г. българският акционер в МПК „Транс Болкан Пайплайн Б.В.” подаде заявление до Търговската камара на Апелативния съд в гр. Амстердам (Холандия) с искане за ликвидация на международната проектна компания. Преди това „Проектна компания нефтопровод Бургас – Александруполис БГ” ЕАД изпрати предложение до останалите акционери в МПК „Транс Болкан Пайплайн Б.В.” за приемане на съвместно решение за доброволна ликвидация на международната проектна компания, в отговор на което са получени писмени откази от руския и гръцкия акционер за приемане на подобно решение. 
В началото на 2016 г. българският акционер е решил да изтегли заявлението от съда и представи официалната позиция по това действие: „Българският акционер поддържа позицията си, която е заявил в горепосоченото заявление до Търговската камара. Въпреки това той оттегли заявлението си в интерес на запазване за момента на възможността корпоративното средство (търговското дружество) „Транс Болкан Пайплайн Б.В.” да бъде използвано за други проекти в бъдеще, различни от проекта за построяване и експлоатация на петролопровода „Бургас – Александруполис”.”