Уъркшоп и три изложби представят в Данчова къща

Пловдив Лайф

21-09-2016, 08:22

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

От 17:00 часа студенти от Академията за Музикално и Танцово Изкуство – Пловдив (АМТИИ) от специалност „Църковна живопис” ще демонстрират пред публика как се рисуват икони.С помощта на техните преподаватели, които ще им дават насоки в работата, младежите ще показват подготовката и самото изписване на икони.

Паралелно с това те ще представят изложба от икони, стенописи и мозайки в две зали в Данчова къща.

От 18:00 часа се открива изложба „Българските манастири” на архитект Славчо Мерджанов, която ще представи 60 акварелни рисунки на манастири и храмови комплекси, разположени в три зали.

Арх. Славчо Мерджанов е роден през 1934 г. в с. Златитрап. Завършва гимназия в Пловдив, а по-късно учи архитектура в София. Голяма част от професионалния си път извървява в НИПК (дн. НИНКН), където се заражда любовта му към паметниците на културата и тя остава за цял живот.

Сред творбите му могат да бъдат открити изображения на Бачковски манастир „Успение Богородично”, Рилски манастир „Св. Иван Рилски”, Троянски манастир „Успение Богородично”, Кукленският манастир „Свети Безсребреници Козма и Дамян“, Мулдавски манастир „Св. Петка”, Араповски манастир „Св.Неделя”, Черепишки манастир „Успение Богородично”, Дряновски манастир „Св. Архангел Михаил”, Калоферски манастир „Въведение Богородично”, Белащенски манастир „Св.Великомъченик Георги Победоносец” .

От 18:30 часа се открива фотографска изложба „Арменските светини от двете страни на Арарат”, посветена на 25-тата годишнина от Независимостта на Република Армения в град Пловдив.Тя се организира от Арменския Културно-информационен център, гр. Пловдив под патронажа на Почетния консул на Република Армения в града под тепетата.Експозицията е разположена в пет зали в Данчова къща.

Армения е първата страна в света, приела християнството за своя религия. Велика Армения ревностно съхранява традициите на това учение, построените храмове и манастири са от най-красивите строени в древността, като и днес все още вълнуват сетивата на хората . Много от храмовете на древната столица Ани са уникални по своя градеж.

В експозицията ще видите храмовете в днешна Армения и такива от другата страна на Арарат.

И трите изложби могат да бъдат разгледани до 25 септември 2016 г.