По-малко сигнали до Комисията за защита на потребителите

През това лято са извършени около 1600 проверки в търговската мрежа по Южното Черноморие

С близо 1/3 са били намалени проверките на Комисията за защита на потребителите в Бургаско през месеците май, юни, юли и август на 2016 г. спрямо същия период на 2015 г. Ако това лято са били извършени 1644 проверки в търговската мрежа по Южното Черноморие, то през миналата година те са били 2050. Това се е отразило сериозно и на размера на наложените санкции. През това лято глобите в Бургаско възлизат на общо 28 150 лв., докато миналата година те са достигнали 87 400 лв. За месец юли 2016 г. дори се оказва, че има наложени санкции едва за 300 лв.
Открити са нарушения в заведенията и хотелите. Туристите сигнализират за несъответствия както при цените, така и при категорията на хотелите. Проверка в хотел в Черноморец например показва, че на рецепцията няма задължителното удостоверение за броя звезди, показващи категорията. Оказва се, че в този хотел няма хотелски стаи, а апартаменти и всеки апартамент е с отделна категория, най-ниската възможна - една звезда. Заведението към хотела също няма категоризация.
Първата санкция е от 1000 до 10 000 лева, следва заповед за затваряне и при следващо нарушение вече доста сериозни санкции.