Евродепутатът Андрей Новаков: България може да има свой сериен електромобил

Това заяви евродепутатът по време на конференция за умна мобилност и електроавтомобили, която се проведе в София

"България може да има свой сериен електромобил. Вярвам в потенциала на българските учени, в уменията на специалистите ни и в нашите предприемачи. Трябва ни само още малко амбиция". Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по време на конференция за умна мобилност и електроавтомобили, която се проведе в София.

„България е партньор по едва седем проекта за мобилност и транспорт, като делът на електрическия транспорт сред тези проекти е равен на нула. Това трябва да променим. Не използваме това финансиране, а без него не може. Ако имате идеи за електрически транспорт и умна мобилност, има и финансиране, но не знаете как да започнете. Свържете се с един от 50-те лица за контакт по „Хоризонт 2020“ в България и стартирайте вашата идея. Готов съм да подкрепя реализирането на всяка добра идея в сектора“, заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП. Той обясни, че независимо дали е публичен транспорт, логистика и товари или умни системи за управление, програмата предоставя финансиране. По думите му, транспортният компонент на „Хоризонт 2020“ може да се съчетава със средства от Европейския фонд за регионално развитие. „Ако по първото създадеш софтуера и контролния център на градски транспорт, по второто може да закупиш превозните средства“, каза Андрей Новаков.

Новаков обясни, че за периода 2014-2020г. Европейския съюз инвестира 80 млрд. евро за иновации и научни изследвания чрез програма „Хоризонт 2020“. 6.3 млрд. евро са насочени именно към електрическа и умна мобилност. Андрей Новаков подчерта, че в базата данни CORDIS може да се открият всички проекти за транспорт и мобилност, финансирани по „Хоризонт 2020“, които са  540 на брой.

„Търся иноватори в сферата, които да покажат своите успехи на изложението в Европейският парламент през ноември, на което съм домакин, затова подавайте  своите прототипи и продукти до мен, за да изберем най-добрите, които ще бъдат поканени на изложението“, призова присъстващите  най-младият евродепутат.

В конференцията участваха още председателят на индустриален клъстер "Електроавтомобили" Илия Левков, главният секретар на Българска стопанска камара  Петър Денев и ръководителят на фондация "Конрад Аденауер" за България Торстен Гайслер.