Добруджанци издържаха на дъжда с „Българе” и "Осмото чудо"

Четвъртият мащабен проект на НФА

Невероятен тричасов спектакъл представи снощи в Добрич  Национален фолклорен ансамбъл "Българе". В него освен танци,  бе прожектиран и филм, с участието на актьора Бен Крос. Той влезе в ролята на журналиста от "Таймс" - Джеймс Баучер, който е бил голям приятел на България и е харесвал родния фолклор. В лентата героят разказва пред чужд композитор за многото и различни дялове при народните ни танци.

Дъждът, който се изсипа над Летния театър на Добрич не попречи магията на завладяващите български ритми да стигне до зрителите, изпитвайки  за пореден път гордост от уникалното ни фолклорно наследство. "Добруджанци, знаех че издържате на пек, ама че издържате на дъжд, разбрах сега.", заяви пред зрителите създателят и хореограф на ансамбъл "Българе", Христо  Димитров.  

По време на спектакъла танцьорите показаха различни видове танци, като представиха интересни варианти на ръченица, Граовско хоро, Варненски кючек и др. Те пресъздадоха също и обичая "Ладуване" в танц.

Четвъртият мащабен проект на НФА "Българе" - "Осмото чудо" е посветен на паметта на щедрия меценат и обичан приятел Ян Чарлз Андерсон, на чиято значителна финансова подкрепа ансамбълът дължи появата си на професионалната сцена.