Джарет Лето ще „съживи“ артиста Анди Уорхол

Това ще се случи в лентата посветена на най-известния творец в попарта в „Уорхол“

Носителят на Оскар Джаред Лето ще играе най-известния творец в попарта в „Уорхол“ – биографичен филм за художника, съчетал успешно изкуството със (само)рекламата. Всеотдайният актьор не успя да покаже кой знае какво от себе си в „Отряд самоубийци“, но сега вероятно ще го направи. Все пак, освен изпълнител на главната роля, в „Уорхол“ Лето ще влезе и в ролята на съпродуцент, а това може да му помогне да си осигури повече екранно време, пише Площад Славейков. 

Вторият продуцент е Майкъл де Лука, който може да се похвали, че стои зад успешни филми като „Социалната мрежа“, „Капитан Филипс“ и „Кешбол“, но би трябвало силно да се срамува от участието си в създаването на други, „50 нюанса сиво“, „Прирачен ездач“ и „Дракула: Неразказаната“. Далеч повече доверие вдъхва сценаристът Терънс Уинтър – опитът му с биографичните истории е сериозен, а постиженията му – „Вълкът от Уолстрийт“ и сериалите „Престъпна империя“ и „Семейство Сопранос“ – впечатляващи.

Анди Уорхол превзема света на изкуството през 60-те години на ХХ век с творби, които издигат американската култура на консумацията до артистични висоти, като показва, че дори кутии от супи „Кембъл“ и бутилки от Кока-Кола могат да се превърнат в изкуство.

Уорхол създава артстудио, наречено „Фабриката“, което привлича най-разнообразни фигури от нюйоркската арт сцена (сред които и някои доста проблемни, един от тях едва не убива Уорхол като стреля по него през 1968-а).

Във „Фабриката“ се произвеждат картини, филми и музика. Самият Уорхол става за известно време мениджър на рокгрупата „Велвет Ъндърграунд“. А в по-късните си години, преди смъртта си през 1987 г., е ментор на поредица млади артисти, сред които и Жан-Мишел Баския. Освен това Уорхол е бил и прочут хипохондрик с непредсказуем нрав, брилянтен ексцентрик, който носи перуки и ходи на фризьор, за да му ги подстригват.

Джаред Лето изглежда съвсем готов за тази роля, след като вече спечели Оскар за превъплъщението си в гей, умиращ от СПИН, в „Клубът на купувачите от Далас“ и привлече (или подлъга) милиони зрители да гледат „Отряд самоубийци“ това лято. В момента актьорът се снима заедно с Райън Гослинг в продължението на „Блейд Рънър“ под режисурата на Денис Вилньов.