Номинираха Мария Стоилова за годишните награди "Добрият Самарянин"

Момичето се превърна в герой, след като в началото на януари 2016 г. спаси живота на 43-годишен мъж

Журналистите от информационния сайт www.infoz.bg номинират за годишната награда "Добрият Самарянин" през 2016 г. 15-годишната Мария Стоилова от Спортното училище "Тодор Каблешков" в Стара Загора.

Момичето се превърна в герой, след като в началото на януари 2016 г. спаси живота на 43-годишния Филип Точев - шофьор на тролей.

Мария пътувала в тролея, за да отиде на тренировка. Тогава чула, че кондукторката вика за помощ. "Отидох до шофьора, хванах лицето му, видях, че челюстта му е стисната. След това успях да извадя езика му и да му дам вода. Казах му да излезе отвън и да си поеме въздух" - разказва Мария Стоилова.

Спасявайки живота на шофьора, 15-годишното момиче е предотвратило и евентуално пътно произшествие, което е можело да завърши и с наранявания на пътниците.

Заради запазеното хладнокръвие и доблестната си постъпка Мария трогна цяла България. Получи много похвали и истински заслужава наградата "Добрият Самарянин".

Номинацията получихме от Венета Асенова и Илко Груев.

Конкурсът за годишните награди "Добрият Самарянин" се провежда за шеста поредна година. Инициатор на търсенето на добрите примери е Сдружение "Самаряни" в партньорство с широк кръг от обществени институции и бизнес организации. Освен номинацията на Мария Стоилова, такава бе получена и за малките творци на голямо добро - Крисия, Тереза и Симона.

Пощата на доброто очаква още номинации - примери за добротворство, на www.samaritans.bg/dnes до 10 ноември.