Бургас отбеляза Независимостта на България

Бургас Лайф

23-09-2016, 08:40

Снимка:

Пресцентър на Община Бургас

Автор:

Екатерина Джутева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пресъздадоха обявяването на Независимостта в Шумен

Тържествата започнаха на площад "Атанас Сиреков" с военен ритуал

Бургас отбеляза 108 години от обявяването на Независимостта на България. 
Тържествата, организирани от Община Бургас, започнаха на площад "Атанас Сиреков" с военен ритуал и издигане на националния флаг. В церемонията участваха представителни блокове на военноморските, сухопътните и военновъздушните сили на страната, ветерани и граждани.
На честването на Независимостта присъстваха областният управител Вълчо Чолаков, кметът Димитър Николов, зам.-кметът Йорданка Ананиева, председателят на Общинския съвет Костантин Луков, народни представители и общински съветници. 
Свещеници от местното духовенство отслужиха молебен за благоденствието на България. Бургас също има своя отпечатък в историческите събития, довели до отхвърлянето на васалитета през 1908 година. Научавайки новината, капелмайсторът на 24 Черноморски пехотен полк Георги Шагунов за минути написва тържествен марш, който става химн на Независимостта. Днес той отново звуча отново на площад "Атанас Сиреков" в изпълнение на Бургаския духов оркестър.
Участниците в тържествата поднесоха венци и цветя пред паметника на 24 Черноморски пехотен полк в знак на признателност към загиналите за свободата.
Кметът Димитър Николов поздрави бургазлии по повод Деня на Независимостта.
"Уважаеми съграждани!
Днешната дата увенчава вековните борби на нашия народ за постигането на пълна свобода и независимост. Идеали, заради които хиляди просветители, революционери и духовници жертваха живота си в името на България.
22 септември винаги ще остане в родния календар като един от най-светлите български празници. В исторически план той има само един прочит - това е апотеозът на националноосвободителното движение. Велико дело, което Паисий разпали със своята "История", а после Раковски, Ботев, Левски и героите от Априлската епопея положиха костите си в неговия олтар. 
Обявяването на Независимостта на България е държавнически акт, който обединява всички българи, издига националния ни престиж и нарежда страната ни сред суверенните народи от голямото европейско семейство.
Денят на Независимостта ни дава повод да се гордеем, че сме наследници на достойни и смели българи. Той е урок, че можем да успяваме само когато сме сплотени и единни, когато мислим отговорно за утрешния ден и бъдещето на нашите деца. Нека винаги помним и се вдъхновяваме от онзи възторжен възглас от септември 1908 година: "Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!", каза в поздрава си към бургазлии Димитър Николов.
Тържествата в Бургас продължиха с пъстра фолклорна програма. Ансамбъл "Атанас Манчев" изнесе концерт на пл. "Атанас Сиреков". Самодейни състави от пенсионерските клубове в града огласиха Морската градина с песни и хора.